ANUNȚ ELECTORAL
Candidatura pentru funcţia de reprezentant în Consiliul naţional poate fi depusă de orice membru al Adunării generale a colegiului teritorial, în perioada prevăzută la art. 55 alin. (2) din Regulamentul electoral (conform CEC a CMR, până în data de 12 octombrie 2024, ora 13:00).
Candidaturile se depun:
a) personal, la sediul colegiului teritorial, în orarul: 10:00-13:00. Sediul se află în Botoșani, str. Arh. Marchian, nr.11;
b) prin poştă electronică, până în data de 12 octombrie 2024, ora 13:00. Data şi ora depunerii este atestată de către calculatorul colegiului teritorial şi este dovadă pentru data şi ora depunerii candidaturii; adresa de email: cmrbotoșani@gmail.com.
După afișarea pe site în data de 13 octombrie 2024 până în ora 13:00, a candidaturilor pentru biroul teritorial (procedură internă a consiliului nou ales) și pentru reprezentantul în CN al CMR, contestațiile față de acestea se pot depune până în data de 14 octombrie 2024, ora 13:00, online pe email (cu semnătură electronică extinsă): cmrbotoșani@gmail.com, sau fizic, la sediul colegiului teritorial, în data de 14 octombrie 2024, în orarul: 09:00-13:00.
Contestaţiile vor conţine următoarele elemente:
a) numele, prenumele, specialitatea medical, domiciliul contestatorului,
b) motivele de contestaţie argumentate;
c) data şi semnătura olografă a contestatorului, în original, sau semnătura electronică extinsă, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu completările ulterioare.
--
Depunerea candidaturilor pentru biroul executiv al CM-BT
În perioada 20-21.09.2024, s-a desfășurat fizic și online turul I pentru alegerea membrilor în Consiliul județean al Colegiului Medicilor Botoșani. În urma centralizării prezenţei la vot în primul tur de vot, Comisia electorală a Colegiului Medicilor Botoșani constată nu a fost îndeplinită condiția de participare de două treimi din numărul membrilor cu drept de vot și decide organizarea turului II care i va avea loc în zilele 4-5 octombrie 2024. Intervalul orar în care se va desfășura scrutinul, atât fizic, cât și electronic (online) rămâne cel stabilit de Comisia Electorală Centrală, între orele 10:00 și 20:00.
Votul fizic va putea fi exprimat la secția de votare, organizată la sediul Colegiului Medicilor Botoșani, din municipiul Botosani,str.Marchian nr.11 .Accesul la votul electronic se va face EXCLUSIV pe telefonul mobil, prin Aplicația Medicului. Pentru suport tehnic, vă punem la dispoziție adresa de e-mail: app-medic.suport@cmr.ro
Al doilea tur de vot se consideră valabil indiferent de numărul alegătorilor care vor participa la vot, conform prevederilor Regulamentului electoral, art. 92, alin. (4).
Stimati colegi,
Vine primavara si, o data cu ea, si “previziunile” unui nou contract cu casele de asigurari de sanatate.
De data aceasta, ca si in 2009 sau 2010, “previziunile” sunt cit se poate de sumbre!
Desi, actualul Contract-cadru a fost elaborat ca sa fie valabil timp de 2 ani, 2014-2015, este, deja, la al doilea proiect de modificare, iar modificarile propuse de CNAS si MS nu sunt, deloc, in favoarea noastra, a medicilor de familie, in mod special.
Chiar daca se vorbeste de “termen de depunere a documentelor pentru a intra in relatie contractuala” si despre “negocierea contractelor intre furnizori si casele de asigurari de sanatate”, termenele s-au respectat dar negocieri nu au fost niciodata, ci ni s-au impus niste modele de contract la care nu am avut, de cele mai multe ori, nici posibilitatea de a introduce “alte clauze”, asa cum prevede legea, clauze care sa ne fie favorabile si noua.
Comisiile prin care se discuta stabilirea numarului minim de medici de familie, necesar intr-o zona, localitate urbana sau rurala, a numarului minim de pacienti pe o lista cu care se poate intra in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, precum si stabilirea sporurilor de rural, pentru medicii care lucreaza in mediul rural, se doreste a fi desfiintate in noul Contract-cadru! Proiectul prevede ca toate cele de mai sus sa fie “stabilite” doar de reprezentantii caselor judetene si DSP, fara participarea si a reprezentantilor asociatiilor profesionale ale furnizorilor!!
De asemenea, se doreste desfiintarea numarului optim prevazut pentru o lista de capitatie, acum de 1.800 de pacienti, si se da posibilitatea celor care doresc sa intre in sistem sa aiba o lista de 100-200 de pacienti, sub pretextul “cresterii concurentei”!
Acest lucru va duce foarte curind la infiintarea de cabinete medicale la orice colt de strada, intr-o incapere si o sala de asteptare, atit in urban cit si in rural, la “presiuni politice” de orice culoare, iar presupusa ‘concurenta’ va fi una neloiala, de cine fura de la cine mai multi pacienti, care va duce la un haos total in sistem!
Un alt element ce se preconizeaza a fi schimbat prin acest proiect de Contract-cadru, este cel legat de repartitia fondurilor alocate medicilor de familie care acum este impartit 50% pentru capitatie, respectiv 50% pentru servicii, intr-un raport de 20% capitatie, respectiv 80% pentru servicii.
Aparent, ar parea ca acest sistem ar fi mai bun, pentru ca limitarea actuala la 20 ce consultatii/zi, cu posibilitatea extinderii la 24/zi, respectiv 28/zi la cei cu liste peste 2.500 pacienti/lista si cu prelungirea corespunzatoare a programului de lucru, ar duce la cresterea veniturilor!
Nu este asa, deoarece, aceasta schimbare de procente nu se face pe fondul unei sume alocate unei structuri de 20% capitatie, 80% servicii, ci pe o structura de 50% capitatie si 50% servicii. Asta inseamna ca orice modificare, in plus sau in minus, fata de aceasta repartitie de 50%-50% va duce la pierderi in cadrul venitului incasat pe cabinet!
La cei cu liste de 1.300-1.400 de pacienti, aceste pierderi pot merge pina la 1.500-2.000 de lei/luna, adica la o pierdere de 18.000-24.000 lei/an! Cum cheltuielile administrative nu pot fi scazute, pentru ca preturile la utilitati si consumabile cresc, nu scad, iar salariile personalului angajat si taxele aferente nu pot fi diminuate pentru ca salariul minim pe economie este si el in crestere aporape la fiecare 6 luni, pierderea estimata se va regasi numai in venitul personal al medicului!!
In aceste conditii, consideram ca nu sunt premise corecte pentru medicii de familie ca sa semneze noul contract cu casa de asigurari, chiar daca se vor face tot felul de presiuni asupra noastra!!
In plus, mai trebuie sa stiti ca semnarea unui contract sub presiunea amenintarilor, este un contract “dolosiv”, ce se poate anula!
Pentru medicii care isi desfasoara activitatea in mediul rural, se va adauga si modificarea ordinului privind acordarea sporurilor de rural, ordin prevazut, de asemenea, ca proiect, prin care se modifica criteriile de acordare a sporurilor, iar con secinta acestor modificari va fi tot diminuarea veniturilor cabinetului, ce se va adauga la cea prin modificarea procentului capitatie/servicii. Cei care acum se incadreaza in intervalul 10%-20% privind procentele de ajustare a capitatie pentru sporul de rural, dupa noul ordin li se va injumatati sau nu vor mai primi nimic la sporul de rural. La fel vor pati si cei cu valori mai mari de 20% la sporul de rural, va fi o diminuare accentuat a acerstui spor!
As dori sa va mai informez si asupra faptului ca nicio Casa de asigurari nu are dreptul legal sa retina vreoo suma care ar proveni din vreo sanctiune, fara sa aiba “titlu executoriu”, iar sumele incasate nu trebuie sa fie purtatoare de accesorii(majorari si penalitati)!
Pentru ca a procedat asa Casa de asigurari de sanatate Botosani, cu medicii din Botosani, am facut plingere penala la Parchet si acum cei de la casa sunt anchetati! Daca se va dovedi ca tot ce am declarat si actele depuse, ca dovezi incriminatorii, la dosar reprezinta “abuz in serviciu”, vor trebui sa va restituie toti banii care v-au fost retinuti la plata din luna ianuarie 2015, celor carora li s-au trimis tot felul de notificari si procese verbale pentru asa-numite “controale” efectuate de corpul de control al CJAS Botosani, controale efectuate, de fapt, de Curtea de Conturi, pe care CJAS Botosani nu le-a contestat, asa cum ar fi fost normal!!
In incheiere, as dori sa va ginditi bine la cele prezentate mai sus si sa analizati situatia cu deosebita seriozitate, iar decizia sa fie cea corecta de a refuza semnarea contractului cu casa de asigurari de sanatate, daca aceste propuneri se vor materialize prin publicarea in Monitorul Oficial.
Dr Paul Serban, presedintele AMF Botosani
Dr Doru Culicianu, vicepresedinte AMF Botosani
Dr Romica Cosovanu, vicepresedinte AMF Botosani
Dr Ligia Andrascu, vicepresedinte AMF Botosani