ANUNȚ ELECTORAL
Candidatura pentru funcţia de reprezentant în Consiliul naţional poate fi depusă de orice membru al Adunării generale a colegiului teritorial, în perioada prevăzută la art. 55 alin. (2) din Regulamentul electoral (conform CEC a CMR, până în data de 12 octombrie 2024, ora 13:00).
Candidaturile se depun:
a) personal, la sediul colegiului teritorial, în orarul: 10:00-13:00. Sediul se află în Botoșani, str. Arh. Marchian, nr.11;
b) prin poştă electronică, până în data de 12 octombrie 2024, ora 13:00. Data şi ora depunerii este atestată de către calculatorul colegiului teritorial şi este dovadă pentru data şi ora depunerii candidaturii; adresa de email: cmrbotoșani@gmail.com.
După afișarea pe site în data de 13 octombrie 2024 până în ora 13:00, a candidaturilor pentru biroul teritorial (procedură internă a consiliului nou ales) și pentru reprezentantul în CN al CMR, contestațiile față de acestea se pot depune până în data de 14 octombrie 2024, ora 13:00, online pe email (cu semnătură electronică extinsă): cmrbotoșani@gmail.com, sau fizic, la sediul colegiului teritorial, în data de 14 octombrie 2024, în orarul: 09:00-13:00.
Contestaţiile vor conţine următoarele elemente:
a) numele, prenumele, specialitatea medical, domiciliul contestatorului,
b) motivele de contestaţie argumentate;
c) data şi semnătura olografă a contestatorului, în original, sau semnătura electronică extinsă, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu completările ulterioare.
--
Depunerea candidaturilor pentru biroul executiv al CM-BT
În perioada 20-21.09.2024, s-a desfășurat fizic și online turul I pentru alegerea membrilor în Consiliul județean al Colegiului Medicilor Botoșani. În urma centralizării prezenţei la vot în primul tur de vot, Comisia electorală a Colegiului Medicilor Botoșani constată nu a fost îndeplinită condiția de participare de două treimi din numărul membrilor cu drept de vot și decide organizarea turului II care i va avea loc în zilele 4-5 octombrie 2024. Intervalul orar în care se va desfășura scrutinul, atât fizic, cât și electronic (online) rămâne cel stabilit de Comisia Electorală Centrală, între orele 10:00 și 20:00.
Votul fizic va putea fi exprimat la secția de votare, organizată la sediul Colegiului Medicilor Botoșani, din municipiul Botosani,str.Marchian nr.11 .Accesul la votul electronic se va face EXCLUSIV pe telefonul mobil, prin Aplicația Medicului. Pentru suport tehnic, vă punem la dispoziție adresa de e-mail: app-medic.suport@cmr.ro
Al doilea tur de vot se consideră valabil indiferent de numărul alegătorilor care vor participa la vot, conform prevederilor Regulamentului electoral, art. 92, alin. (4).
EXERCITAREA PROFESIEI DE MEDIC
Persoane care pot exercita profesia de medic pe teritoriul Romaniei (art. 370 din Legea nr. 95/2006):
a) cetateni ai statului roman;
b) cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene;
c) sotul unui cetatean roman, precum si descendentii si ascendentii in linie directa, aflati in intretinerea unui cetatean roman, indiferent de cetatenia acestora;
d) membrii de familie ai unui cetatean al unuia dintre statele prevazute la lit. b), asa cum sunt definiti la art. 2 alin. (1) pct. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 260/2005;
e) cetatenii statelor terte beneficiari ai statutului de rezident permanent in Romania;
f) beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung acordat de catre unul dintre statele prevazute la lit. b).
Profesia de medic se exercita pe teritoriul Romaniei de catre persoanele care indeplinesc urmatoarele conditi (art. 379):
(1) Profesia de medic se exercita pe teritoriul Romaniei de catre persoanele prevazute la art. 370 care indeplinesc urmatoarele conditii:
g) detin un titlu oficial de calificare in medicina;
h) nu se gasesc in vreunul dintre cazurile de nedemnitate sau incompatibilitate prevazute de prezenta lege;
i) sunt apti din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de medic;
j) sunt membri ai Colegiului Medicilor din România;
k) prin exceptie de la lit. d), in caz de prestare temporara sau ocazionala de servicii, medicii care intrunesc conditiile prevazute la art. 370 lit. b), d) sau f) trebuie sa instiinteze Ministerul Sanatatii Publice cu privire la prestarea temporara sau ocazionala de servicii medicale pe teritoriul Romaniei si sa fie inregistrati pe aceasta perioada la Colegiul Medicilor din Romania.
(2) Medicii cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, stabiliti pe teritoriul Romaniei, precum si medicii care intrunesc conditiile prevazute la art. 370 lit. c) si e), exercita profesia de medic cu aceleasi drepturi si obligatii ca si medicii cetateni romani membri ai Colegiului Medicilor din Romania
AVIZAREA ANUALA A CERTIFICATULUI DE MEMBRU
Medicii care intrunesc conditiile prevazute la art. 370 exercita profesia pe baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania, avizat anual pe baza asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, valabila pentru anul respectiv.
Directia de Sanatate publica nu mai elibereaza Autorizatii de libera practica, acestea nemaifiind necesare conform noii legislatii
MEDICII LA VARSTA PENSIONARII
(1) Medicii se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex.
(2) La cerere, medicii se pot pensiona anticipat, la vârstele prevăzute în legislaţie privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, dacă îndeplinesc condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute în lege pentru pensia anticipată sau pentru pensia anticipată parţială.
(3) În unităţile sanitare publice, medicii membri titulari sau membri corespondenţi ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Medicale, profesorii universitari şi cercetătorii ştiinţifici gradul I, doctorii în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Peste această vârstă medicii, membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale, pot fi menţinuţi în activitate conform dispoziţiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Medicale, cu modificările ulterioare. De acelaşi drept pot beneficia şi medicii, membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei Române.
(4) Medicii care au depăşit limita de vârstă prevăzută la alin. (1) pot profesa în continuare în unităţi sanitare private. Desfăşurarea activităţii se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al Colegiului Medicilor din România, eliberat pe baza certificatului de sănătate şi a asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv.
(5) În cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege, până la ocuparea posturilor prin concurs, la propunerea unităţii sanitare publice, cu avizul anual al Colegiului Medicilor din România, prin colegiile teritoriale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, şi cu aprobarea Ministerului Sănătăţii Publice, respectiv a autorităţii de sănătate publică, în funcţie de subordonare."
(6) Medicii deţinuţi sau internaţi din motive politice, aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi menţinuţi, la cerere, în activitatea profesională, pe baza certificatului anual de sănătate. Aceste prevederi se aplică şi medicilor care, din motive politice, au fost obligaţi să îşi întrerupă studiile o anumită perioadă, obţinându-şi licenţa cu întârziere, ori celor care au fost împiedicaţi să îşi reia activitatea profesională.
(7) Medicii care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută la alin. (1) nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, al ministerelor şi instituţiilor centrale cu reţea sanitară proprie, al autorităţilor de sănătate publică, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, al caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a municipiului Bucureşti, precum şi în cadrul spitalelor publice şi al oricărei alte unităţi sanitare publice.
(8) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), medicii titulari ai cabinetelor de medicină de familie din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene, îşi pot continua activitatea în aceleaşi condiţii, după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de autoritatea de sănătate publică judeţeană şi de Colegiul Medicilor din România, prin colegiile judeţene ale medicilor, pe baza certificatului de sănătate.
NEDEMNITATI SI INCOMPATIBILITATI
Este nedemn de a exercita profesia de medic (art. 382):
a) medicul care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de medic si pentru care nu a intervenit reabilitarea;
b) medicul caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita, prin hotarire judecatoreasca sau disciplinara.
Exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu (art. 383):
a) calitatea de angajat sau colaborator al unitatilor de productie ori de distributie de produse farmaceutice sau materiale sanitare;
b) starea de sanatate fizica sau psihica necorespunzatoare pentru exercitarea profesiei medicale.
ÎNTRERUPEREA ACTIVITĂŢII PROFESIONALE
În cazul în care un medic îşi întrerupe activitatea profesională sau se află într-o situaţie de incompatibilitate pe o perioadă mai mare de 5 ani, Colegiul Medicilor din România atestă competenţa profesională a acestuia, în vederea reluării activităţii medicale.
În vederea reluării activităţii medicale după o întrerupere mai mare de 5 ani, medicii sunt obligaţi să urmeze un program de readaptare profesională sub forma unui stagiu practic cu durata de 3, respectiv 6 luni, şi să promoveze o evaluare finală de cunoştinţe şi abilităţi. Reatestarea profesională îi permite medicului să îşi recapete calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România.
JURAMANTUL LUI HIPOCRATE
La primirea in randurile Colegiului Medicilor din Romania, medicul va depune juramantul lui Hipocrate in formularea moderna (art. 378):
"O data admis printre membrii profesiunii de medic,
Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii.
Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate,
Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate,
Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatia sacra,
Voi pastra secretele incredintate de pacienti, chiar si dupa decesul acestora,
Voi mentine, prin toate mijloacele, onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic,
Colegii mei vor fi fratii mei,
Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala,
Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.
Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!"
ACTUALIZAREA DATELOR
Dupa primirea Certificatului de membru este necesar ca medicul sa anunte orice modificare survenita in datele cu care figureaza in evidentele Colegiului Medicilor Botosani. Actualizarea datelor se face in urma unei cereri personalizate de actualizare, cerere insotita de documentele justificative corespunzatoare:
1.Schimbarea numelui (casatorie / divort); - certificat de Casatorie / Divort
2.Schimbarea domiciliului - copie dupa actul de identitate
3.Modificarea mijloacelor de corespondenta: (nu necesita documente justificative)
- Telefon fix
- Telefon mobil
- Adresa de e-mail
4.Modificarea gradul profesional (obtinerea titlului de medic specialist sau primar); - copie dupa ordinul de confirmare
5.Obtinerea celei de-a doua specializari; - copie dupa ordinul de confirmare
6.Obtinerea de competente / supraspecializari; - copie dupa certificat
7.Obtinerea / modificarea titlului didactic (asistent, conferentiar, etc.); - adeverinta UMF
8.Obtinerea / modificarea titlului in cercetare (asistent cercetare, cercetator, etc.); - adeverinta de la locul de munca
9.Obtinerea titlului de Doctor in Stiinte Medicale. - copie dupa Diploma de Doctor in Stiinte Medicale
10.Modificarea locului de munca: - Adeverinta de la locul de munca
11.Copie dupa Asigurarea de Raspundere Civila
INSCRIEREA
in Colegiul Medicilor Botosani
- acte necesare-
1. Cerere tip, care se eliberează de la secretariat
2. Copie dupa diploma de absolvire a facultatii de medicina:
3. Copie dupa Ordinul de confirmare in Rezidentiat (daca este cazul)
4. Copie dupa Ordinul de confirmare a gradului profesional (specialist / primar)
5. Copie dupa Certificatele de Competente, atestate sau supraspecializari obtinute
6. Copie dupa Diploma de Doctor in Stiinte medicale
7. Adeverinta de la locul de munca (functia, vechimea in activitatea medicala, plata cotizatiei către colegiu)
8. Certificatul de sanatate tip A5 cu viza Psihiatrie (in original), valabil 3 luni
9. Certificatul de cazier judiciar (în original)
10. Copie dupa Buletinul de Identitate / Carte de identitate
11. Copie dupa Certificatul de casatorie / divort - in cazul schimbarii numelui
12. Taxă de inscriere (120 RON)
13. Pentru inscrierea in Colegiu medicii trebuie sa depuna Juramantul profesional. Acesta se orgnizeaza in sesiuni dedicate, in cadru solemn.
Certificatul profesional curent
Eliberarea Certificatului profesional curent (Certificat de buna practica medicala - good standing)
1. Certificatul profesional curent poate fi solicitat numai de catre medicii membri ai Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, cu certificat de membru eliberat în conformitate cu prevederile legii nr. 95/2006, titlul XII
2. Acest document este necesar în urmatoarele situatii:
a. întocmirea dosarului de înscriere la examen de promovare profesionala
b. concurs de ocupare a unui post vacant de medic.
c. Înfiintarea unui cabinet medical.
d. exercitarea profesiei în afara granitelor României
3. Pentru eliberarea Certificatului, în conditiile în care dosarul de membru al medicului solicitant este complet (contine toate documentele privitoare la calitatea de membru si la pregatirea profesionala) este suficienta o cerere.
4. Cererile se depun la secretariatul colegiului.
5. Pentru eliberarea Certificatului se percepe o taxa de 50 RON (care se achită la casieria colegiului)
6. Timpul de eliberare al acestui document este de 5 zile lucratoare.
Transferul medicilor
Membrii Colegiului Medicilor din Romania luati in evidenta unui colegiu teritorial se pot transfera in cadrul altui colegiu teritorial in situatiile prevazute de legislatia in vigoare si vor fi luati in evidenta acestuia din urma in baza urmatoarelor documente:
1. nota de transfer;
2.copie de pe documentele-suport pentru calitatea de medic (diploma de medic) si pregatirea profesionala (rezident, specialist, primar);
3. copie de pe actul de identitate cu noul domiciliu si, dupa caz, certificat de casatorie sau divort (numai la schimbarea numelui si/sau a starii civile);
4. adeverinta de incadrare de la noul loc de munca sau de exercitare a profesiei. Pentru perioadele de intrerupere a activitatii medicale poate fi solicitata copie de pe cartea de munca;
5. copie de pe decizia de pensionare (daca este cazul).
Inaintea eliberarii notei de transfer, medicul solicitant are obligatia de a achita la zi cotizatia datorata catre colegiul de unde doreste sa plece.
La luarea in evidenta a medicului de catre noul colegiu teritorial se va emite un nou certificat de membru al Colegiului Medicilor din Romania, cu un cod corespunzator, si se va retine cel anterior.
ACTE NECESARE AUTORIZĂRII UNUI CABINET MEDICAL LA DSP
• Cerere de autorizare tip, conf. Ordin MS 1030/2009, anexa 3
• Declaraţie pe propria răspundere, conf. Ordin MS 1030/2009, anexa 4 b
• Avizul Colegiului Medicilor, conf. Ordin MS 153/2003
• Schiţa spaţiului cu dimensiunile şi destinaţia fiecărei încăperi
• Memoriu tehnic – descrierea spaţiului, utilităţi, circuite, dotare
• Contract de incinerare deşeuri, conf. Ordin MS 219/2002
• Lista cu dotări specifice, conf. Ordin MS 153/2003 şi Ordin MS 1301/2007 pentru laboratoarele de analize medical
• Certificat membru medic + asistent conf. Ordin MS 153/2003
• buletin probe sterilizare conf. Ordin MS 349/2005 pentru unităţile în care se efectuează sterilizarea instrumentarului medical şi a materialului moale
• Referat DSP cu vizionarea cabinetului
• Certificat constatator de la Camera de Comerţ (pentru unităţile organizate ca SC)
• Actul constitutiv al societăţii comerciale (pentru unităţile organizate ca SC)
• Certificatul de înregistrare în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale